presstechniques-heading

Druktechnieken


Bij Lavista Relatiegeschenken bieden we diverse druktechnieken aan, waaronder zeefdruk, borduren, lasergravering en nog veel meer. De keuze van de druktechniek hangt af van het specifieke product en het materiaal. Wil je meer weten over een specifieke druktechniek? Lees dan snel verder.


Zeefdruk

Zeefdruk

Zeefdruk is een drukmethode die toe te passen is op uiteenlopende materialen van relatiegeschenken. Bijvoorbeeld op textiel om T-shirts mee te bedrukken van een tekst of afbeelding of om een logo aan te brengen op een nylon tas. Zo is zeefdruk als druktechniek eveneens te gebruiken om paraplu’s mee te bedrukken. Deze methode is echter minder geschikt om een groot aantal details te drukken net als een veelvoud aan kleuren. In dat geval is er een andere drukmethode beschikbaar in de vorm van transferdruk.

Zo werkt zeefdruk

Wij brengen eerst het ontwerp aan op een zeefdrukraam en meer precies op het gaas daarvan dat over een lichtgevoelige laag beschikt. Uv-licht speelt hierbij een belangrijke rol om de ontwerpfilm te belichten. De film beschikt daarbij zowel over lichtdoorlatende delen als delen die geen licht doorlaten. Bij de belichting verdwijnen de niet belichte delen en komt er ruimte voor de drukinkt. Deze inkt drukt zich door het gaas met daaronder het voorwerp, zodat de drukinkt daarop terechtkomt. De originele zeefdrukmethode is alleen te gebruiken voor een vlakke ondergrond.

In de praktijk

Uiteraard is niet elk relatiegeschenk van zichzelf vlak, zoals een paraplu. Het is echter wel zo dat een paraplu vlakke delen heeft als deze eenmaal is uitgeklapt. Wij klappen de paraplu dan ook eerst uit om een van de vlakke delen te bedrukken met de methode van zeefdruk. Een T-shirt heeft bijvoorbeeld ook een strak oppervlak als deze is uitgespreid en is daarom eenvoudig met zeefdruk van een logo, silhouet of tekst te voorzien.

< Terug naar overzicht